مکمل های مورد استفاده توسط پزشک مغز و اعصاب کودکان

مکلمل ها

جدول محتوایی

برچسب‌ها
(درباره اختلال حرکتی بیشتر بدانیم) آتروفی اختلال تیک اختلال کم توجهی اختلال یادگیری بیش فعالی بیماری مغز و اعصاب بیماریهای متابولیک چیست؟ بیماری کیاری یا کیاری تالیف دکتر نرجس جعفری تشنج تگاتارد حبیبه نژاد بیگلری داروهای موثر بر سیستم اعصاب مرکزی داروی لاموتریژین چیست؟ در درمان تشنج هایی که به سایر دارو پاسخ نداده است استفاده می شود دومپریدون دکتر حبیبه نژاد بیگلری دکتر حبیبه نژاد بیگلریفوق تخصص مغز و اعصاب کودکان دکتر حبیبه نژاد بیگلری فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان ریتالین ریسپریدون سدیم وال پرات سندرم عصبی همراه با حرکات اضافی چیست سیمیوال فلج مغزی فنوباربیتال فوق تخصص مغز و اعصاب فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان فوق تخصص مغزو اعصاب کودکان فوق تخصص مغز و اعصای کودکان قرص رهاکین قرص پردنیزولون كاربامازپين لوتیراستام مموری پاور مننژیت مُهره‌شِکافیا اسپینا بیفیدا مکمل ها نوار مغز چیست دکتر حبیبه نژاد بیگلری فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان ویگاباترین پیراستام چکیده جامعی از کتاب تکامل نلسون کلوبازام یا سرسام

انواع مکمل هایی که عموما توسط پزشک مغز و اعصاب تجویز می شوند شامل:

ویتامین دی

ویتامین D چیست و به چه دردی می‌خورد؟

ویتامین دی یک ویتامین محلول در چربی است که به­‌طور طبیعی در تعداد محدودی از غذاها وجود دارد و به­‌عنوان مکمل غذایی قابل دسترس است. همچنین زمانی­‌که اشعه‌­ی ماورای بنفش خورشید به پوست می­‌تابد و سنتز ویتامین دی رخ می­‌دهد، در درون بدن تولید می­‌شود. ویتامین دی حاصل از نور خورشید، غذا و مکمل ازنظر زیستی بی­‌جان است و برای فعال­ شدن به دو واکنش شیمیایی نیاز دارد.

استخوان و بازسازی آن توسط سلول‌­های استخوان­‌ساز و استخوان­‌شکن، به ویتامین دی نیاز داریم. اگر ویتامین دی کافی در بدن دریافت نشود، استخوان­‌ها لاغر، شکننده و بدشکل می­‌شود. میزان کافی ویتامین دی مانع از بروز نرمی استخوان در کودکان و استئومالاسی در بزرگسالان می­‌شود. ویتامین دی در کنار کلسیم به جلوگیری از بروز پوکی استخوان در افراد مسن نیز کمک می­‌کند.

ویتامین دی وظایف دیگری نیز در بدن ایفا می‌کند که از جمله می­‌توان به تنظیم رشد سلول­‌ها، سیستم عصبی_عضلانی و ایمنی و کاهش التهاب اشاره کرد. ویتامین دی وظیفه‌­ تنظیم ژن­ هایی را برعهده دارد که کارشان هدایت پروتئین­‌هایی است که عمل تکثیر، تفکیک و آپوپتوز سلول­‌ها را برعهده دارند. بسیاری از سلول‌­ها گیرنده­‌ی ویتامین دی هستند.

ویتامین دی باعث جذب بهتر کلسیم در معده می‌­شود.

ویتامین ب ۶

ویتامین ب ۶ که با نام پیرودوکسین نیز شناخته می شود، یک ویتامین قابل حل در آب است که بدن برای انجام فعالیت های مختلف بدان نیاز دارد. وجود این ویتامین برای کارکرد:

  • پروتین های بدن،
  • متابولیسم چربی ها،
  • ساخت سلولهای قرمز خون،
  • و نورنهای انتقال دهنده به مغز

بسیار ضروری و حیاتی است. بدن به تنهایی قادر به ساخت ویتامین ب ۶ نیست!در نتیجه باید این ویتامین را از رژیم غذایی و مواد مصرفی تامین کند.

متاسفانه افراد زیادی هستند در خطر فقدان این ویتامین قرار دارند. استفاده از ویتامین ب ۶ برای انجام کارکردهای اصلی بدن حیاتی است و از بروز بیماری های مزمن جلوگیری به عمل می آورد. این ویتامین  خلقیات را بهبود می بخشد و افسردگی را از بین می برد!

ویتامین ب ۶ نقش مهمی را در بهبود عملکرد مغز بازی می کند. این ویتامین از بروز بیماری آلزایمر جلوگیری به عمل می آورد.

کلسیم

امروزه مکمل های غذایی در میان رژیم غذایی ما دیده می شوند و مکمل های کلسیم نیز از جمله مهم ترین آنها بشمار می روند که در صورت کمبود آن تحت نظر پزشک برای جبران کلسیم مورد نیاز بدن تجویز می شوند.

در این مقاله قصد داریم، بر اساس شواهد علمی، شما را با انواع قرص های مکمل کلسیم، فواید استفاده، عوارض احتمالی آنها و در انتها نحوه مصرف مکمل های کلسیم آشنا کنیم.

و همچنین پاسخ به سوالات پر تکرار در مورد مصرف مکمل ها خواهیم پرداخت.

چه کسانی نیاز به مکمل های کلسیم دارند ؟

دریافت کافی کلسیم برای سلامت بدن، به خصوص جلوگیری از پوکی استخوان ضروری می‌باشد. بسیاری از افراد میزان کلسیم مورد نیاز خود را از رژیم غذایی دریافت می‌کنند. در گروهی از افراد، به دلایل مختلف، میزان کلسیم مورد نیاز بدن جذب یا دریافت نمی‌شود، زمانیکه بدن کلسیم کافی دریافت نکند، کلسیم مورد نیاز خود را از استخوان‌ها برداشت می‌کند و با جایگزین نشدن آن، فرد دچار پوکی استخوان می‌شود. در این شرایط مصرف مکمل‌های کلسیم گزینه‌ی مناسبی برای جلوگیری از کمبود این ماده‌ی معدنی ضروری می‌باشند.

بهترین نوع مکمل کلسیم کدام است ؟

بهتر است ​که انواع مکمل کلسیم را قبل از مصرف بهتر بشناسید. هر کدام از این مکملها ویژگی دارند که ابتدا باید به خوبی بشناسید و سپس با توجه به نیازتان مصرف کنید.مکمل های کلسیم در اشکال مختلفی از جمله قرص‌، کپسول، پودر و لیکویید تولید می‌شوند. یکی از تفاوت‌های اساسی بین انواع مکمل‌ها، ساختار کلسیم موجود در آنها می باشد. از جهت ملح، کلسیم به چهار نوع سیترات، کربنات، گلوکونات و لاکتات تقسیم می‌شود. تفاوت این املاح در میزان جذب و المنتال آنهاست. (منظور از میزان المنتال هر عنصر، میزان قابل جذب آن در بدن می‌باشد)

کلسیم در دو نوع سیترات و کربنات به عنوان رایج‌ترین شکل مکمل کلسیم در بازار می‌باشد.:

  • کلسیم کربنات

با وجود دارا بودن مزایایی نظیر؛ ارزان بودن و دارا بودن ۴۰% المنتال کلسیم، دارای عوارضی از جمله؛ نفخ، یبوست، ریسک ایجاد سنگ کلیه و همچنین قابلیت جذب کمی توسط دستگاه گوارش بدن دارد. از طرفی جذب کربنات کلسیم وابسته به محیط اسیدی معده‌ است لذا حتما باید پس از وعده غذایی مصرف شود.

  • کلسیم سیترات

در مقابل کلسیم سیترات نسبت به ملح کربنات، دارای جذبی بالاتر (۲۲%-۲۷% بالاتر نسبت به کرینات کلسیم)، عارضه‌ی گوارشی پایین‌تر است. همچنین با کاهش ریسک ایجاد سنگ کلیه و عدم نیاز به محیط اسیدی معده برای جذب (یعنی مکمل سیترات کلسیم را در هر زمانی از شبانه‌روز میتوان مصرف کرد)، برای گروه های گسترده‌تری می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد. مثل افراد سالمند که با افزایش سن ترشح اسید معده کاهش می‌یابد، قرص کلسیم سیترات گزینه مناسبی است. همچنین افراد مصرف کننده داروهای آنتی اسید، افراد با سابقه سنگ کلیه می‌توانند سیترات کلسیم را با خیال راحت برای مصرف روزانه انتخاب کنند.

برای شناخت بیشتر از ملح سیترات و تمام جوانب آن مانند خواص شیمیایی کلسیم سیترات و انواع کاربرد و عوارض آن در صنایع مختلف می توانید در قسمت مقالات بخوانید.

مکمل کلسیم در سوپرابیون نیز از همین نوع است شما می توانید با سوپرابیون کلسیترا در قسمت محصولات سوپرابیون بیشتر آشنا شوید.

باتوجه به اینکه افراد چه در سنین بالا و چه گروه های دیگری که نیاز به دریافت مکمل کلسیم دارند با مصرف ملح کربنات می‌توانند عوارض بیشتری درگیرشان کند و همچنین میزان اندکی از کربنات کلسیم جذب بدن می‌شود، بنابراین ملح سیترات برای مصرف انتخاب مناسب‌تری است.

مکمل‌های کلسیم در ترکیبات شان سایر مواد معدنی و ویتامین ها را دارا هستند تا اثر بخشی بهتری داشته باشند. ار جمله این مواد می‌توان به ؛ ویتامین د۳ ،منیزیم، زینک(روی) از جمله ترکیباتی‌ست که در مکمل‌های کلسیم به جذب بالاتر آن کمک می‌کند.

خلاصه از نکات نحوه مصرف و انتخاب بهترین نوع مکمل کلسیم را در فایل صوتی زیر بشنوید:

  فواید قرص های مکمل کلسیم

    جلوگیری از پوکی استخوان

 با بالا رفتن سن، اختلال در پروسه ساخت و ترمیم استخوان، به مرور می‌تواند منجر به    پوکی استخوان شود. به ویژه در دوران یائسگی، به دلیل پایین آمدن سطح استروژن      در خون، زنان بیشتر در معرض پوکی استخوان قرار می‌گیرند. مطالعات انجام شده   نشان می‌دهد دریافت ۱۰۰۰ میلی‌گرم کلسیم می‌تواند به جلوگیری از کاهش تراکم   استخوان در زنان کمک کند.

     کاهش چربی خون

  طی مطالعات انجام شده، افراد با توده‌ی بدنی بالا (BMI)، در طول رژیم خود با  دریافت مکمل کلسیم و ویتامین د۳ در مقایسه با افرادی که مکمل دریافت نکرده اند، درصد کاهش چربی بالاتری داشته اند که به نقش مثبت کلسیم اشاره دارد.

  • کاهش ریسک سرطان روده
  • بهبود مارکرهای متابولیک

مطالعات متعددی نشان دهنده‌ی ارتباط بهبود مارکرهای متابولیک و مصرف مکمل کلسیم به همراه ویتامین د۳ است. به خصوص در زنان باردار، تأثیر مصرف این مکمل بر روی فشارخون و التهاب می‌باشد. همچنین می‌توان به اثربخشی آن بر روی زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک اشاره کرد.

مکمل های کلسیم چه عوارضی دارند؟

یا به عبارتی “آیا مصرف مکمل کلسیم بی‌خطر است؟”

مکمل کلسیم در زمان مصرف می تواند عوارض کوتاه مدتی از جمله یبوست، نفخ، درد معده ایجاد کند که با انتخاب مکمل سیترات کلسیم میتوان از بروز این عوارض جلوگیری کرد. اما مواردی از عوارض طولانی مدت مکمل‌های کلسیم مورد بحث می‌باشد.

عوارضی نظیر؛

  • افزایش احتمال بروز سکته قلبی
  • افزایش ریسک سرطان پروستات

براساس مطاالعات، ریسک ابتلا به سرطان پروستات با مصرف لبنیات ارتباط دارد. اما مصرف مکمل کلسیم چنین خطری را برای فرد ایجاد نمی‌کند.

  • احتمال ایجاد سنگ کلیه

مطالعات انجام شده نشان می دهد مصرف بیش از ۱۵۰۰ میلی گرم کلسیم در طول روز می‌تواند این ریسک را ایجاد کند. پس با مصرف به اندازه‌ی مکمل، همچنین انتخاب ملح سیترات کلسیم (که پیش تر درمورد اثربخشی و کاهش خطر ایجاد سنگ کلیه ن صحبت شد)، احتمال ایجاد سنگ کلیه بسیار پایین می‌باشد.

  • هایپر کلسمی (افزایش بیش از حد سطح کلسیم در خون)

در صورت وجود بیش از حد کلسیم در پلاسما، فرد می‌تواند دچار هایپرکلسمی شود که از علایم آن درد معده، حالت تهوع، تحریک پذیری و افسردگی می‌باشد. (هایپر کلسمی می‌تواند به علت کمبود آب بدن، تیروئید و مصرف بیش از حد کلسیم رخ دهد).

بهترین زمان و نحوه مصرف قرص های کلسیم

مصرف مکمل ‌های کلسیم، کی و چگونه؟

معمولا در مورد استفاده از قرص های کلسیم دو سوال ؛ “روزی چند عدد قرص کلسیم بخوریم؟” و “قرص کلسیم دی را کی بخوریم؟”بسیار پرسیده می شود.

نکته مهم در مصرف قرص کلسیم، توجه به نوع ملح آن می باشد. اگر مکمل مصرفی، کلسیم کربنات باشد نیاز است تا همراه با غذا مصرف شودند، چرا که برای جذب نیاز به محیط اسیدی معده دارد.

اما اگر کلسیم سیترات مصرف شود، نیاز به محیط اسیدی معده برای جذب نمی باشد و می توان آن را همراه غذا یا با معده ی خالی مصرف کرد.

  • تداخلات دارویی با قرص کلسیم

 تداخل دارویی می‌تواند بر جذب کلسیم اثرگذار باشد، به همین دلیل مصرف مکمل کلسیم همراه با داروهای کورتیکو استروئید و همینطور آهن نباید همزمان باشد و حداقل ۲-۴ ساعت بین مصرف دارو و مکمل فاصله رعایت شود.

  • توصیه مهم در مصرف قرص های کلسیم

شاید اینگونه بنظر رسد محصولاتی که مقدار بالایی کلسیم دارند بهتر هستند، اما همیشه بهترین کارایی و اثربخشی را برای شما ندارند. از آنجایی که بدن شما در جذب بیش از ۵۰۰ میلی گرم کلسیم در یک زمان مشکل دارد، پس میزان زیادی از کلسیم  مصرفی به هدر خواهد رفت. بنابراین ممکن است فکر کنید با مصرف قرص کلسیم ۱۰۰۰ میلی گرم، نیاز روزانه خود را تأمین کرده‌اید، در حقیقت تنها نیمی از نیاز روزانه خود را دریافت کردید. همچنین مطالعات انجام شده نشان می‌دهد جذب بیش از ۵۰۰ میلی گرم کلسیم در یک وعده اتفاق نمی‌افتد، و دریافت مکمل کلسیم در دو قسمت ۵۰۰ میلی‌گرم برای جذب بهتر، توصیه می‌شود.

لاکتولوز

موارد مصرف لاکتولوز

لاکتولوز به عنوان ملین هیپراسموتیک دفع مدفوع را آسان می کند. این دارو برای کاهش آمونیاک خون نیز مصرف می شود.

مکانیسم اثر لاکتولوز

لاکتولوز در روده توسط باکتری های طبیعی روده به اسید لاکتیک، اسید فرنیک و اسید استیک تبدیل می شود و فشار هیپراسموتیک ایجاد می کند. این عمل باعث جذب آب و افزایش حجم محتوای روده و در نتیجه افزایش حرکات پریستالتیک روده می شود.

فارماکوکینتیک لاکتولوز

زمان شروع اثر این دارو در حدود ۴۸-۲۴ ساعت می باشد. دارو جذب سیستمیک نمی شود.

منع مصرف لاکتولوز

این دارو در صورت وجود آپاندیسیت یا نشانه های آن، خونریزی رکتوم با علت نامشخص، انسداد روده و نیز در زیادی گالاکتوز خون نباید مصرف شود.

امگا ۳

اسیدهای چرب از اجزای تشکیل دهنده چربی‌ها هستند. بدن قادر به تولید انواع ضروری آن نیست و باید از طریق ماده غذایی تامین گردد از جمله‌: امگا ۳ و امگا‌ ۶.

اسیدهای چرب امگا ۳ به دلیل حضور در غشای سلولی در فعالیت‌های فیزیولوژیک بدن نقش حیاتی دارند. این اسیدهای چرب همچنین در تنظیم کلیه عملکردهای زیست شناختی، دستگاه قلبی و عروقی، تولید مثل، ایمنی و عصبی به کار می‌روند.

نام دیگر امگا ۳ اسید لینولنیک و نام دیگر امگا‌ ۶ اسید لینولئیک می‌باشد. برای آنکه بدن ما بتواند از امگا ۳ و امگا‌ ۶ موجود در مواد غذایی، مشتقات مورد نیاز خود را بسازد بایستی آن دو ماده را به نسبت متعادل با یکدیگر دریافت کند.

نسبت ایده‌آل امگا‌ ۶ به امگا ۳ می‌بایست ۱به ۱ و حداکثر ۴ به ۱ باشد، اما متاسفانه این مقدار در افراد جامعه ۱۱به ۱ تا ۳۰ به ۱ است یعنی مصرف امگا‌ ۶ در اغلب موارد سی برابر بیش از امگا ۳ است.

گفتنی است که مصرف مجزای هرکدام از این دو ماده به تنهایی سبب ایجاد مشکلات زیادی در بدن می‌شود زیرا هرگاه امگا‌ ۶ بیش از امگا ۳ مصرف گردد بدن نیز تنها از امگا‌۶ استفاده می‌نماید.

قطره آهن (لیپوسوفر)

قطره آهن (لیپوزوفر) به تامین آهن مورد نیاز برای نوزادان و کودکان کمک می‌کند. با استفاده از این محصول می‌توان از فقر آهن و آنمی ناشی از آن پیشگیری کرد. این محصول به دلیل داشتن ساختار لیپوزومی فاقد عوارض گوارشی شایع در دیگر قطره‌های آهن است و موجب سیاه شدن دندان نیز نمی‌شود.

………….

تب و تشنج در کودکان
درباره مغز چه سوالاتی دارید؟
درباره مغزمان بیشتر بدانیم
بپرسید
مغزمان را بیشتر بشناسیم

دیدگاه خود را بنویسید

ایمیل شما به دیگر کاربران نمایش داده نمی شود