عارضه سکته مغزی در کودکان چیست؟

جدول محتوایی

برچسب‌ها
آریپیپرازول چیست؟ اختلالات ژنتیکی به نام لوکودیستروفی اسپاستیسیتی، پاراپلژی، بیماری نرون حرکتی افسردگی سایکوتیک انوکساپارین چیست؟ دکتر حبیبه نژاد بیگلری بیماری HSP بیماری خود ایمنی بیماری میتوکندریال بیماریهای متابولیک چیست؟ بیماری پارکینسون بیماری کاناوان چیست؟ تری هگزیفنیدیل - آرتان تشنج حبیبه نژاد بیگلری داروهای ضد صرع داروهای موثر بر سیستم اعصاب مرکزی داروی توپیرامات چیست؟ داروی زیپکس چیست داروی ضد زوال عقل دکتر حبیبه نژاد بیگلری داروی نیترازپام چیست؟ درباره داروی لاکوزامید درباره داروی یونی ماید درباره منیزیم در درمان تشنج هایی که به سایر دارو پاسخ نداده است استفاده می شود درمان دمانس واسکولار دستور عمل اجرایی و ابزار غربالگری تکامل دونپزیل دکتر حبیبه نژاد بیگلری دکتر حبیبه نژاد بیگلری فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان دکتر حبیبه نژاد بیگلریفوق تخصص مغز و اعصاب کودکان رقیق کننده خون شبیه هپارین سیبلیوم فوق تخصص مغز و اعصاب فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان فوق تخصص مغزو اعصاب کودکان فوق تخصص مغز و اعصای کودکان قرص رهاکین قرص ملاتونین چیست؟ لاکوزامید چیست؟درباره داروی لاکسا لوتیراستام لوپوس اریتماتوز نوار مغز چیست دکتر حبیبه نژاد بیگلری فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان ویروس‌های هرپس سیمپلکس ویگاباترین کمک به درمان حمله های میگرن

عارضه سکته مغزی در کودکان چیست؟

عارضه سکته مغزی از آن دست بیماری‌هایی است که وقتی نامش را می‌شنویم، تصویر مرد یا زنی سالخورده یا در آستانه سالمندی جلوی چشم ما نقش می‌بندد.

  گرچه خطر ابتلا به این عارضه با افزایش سن و کاهش تحرکات فرد افزایش پیدا می‌کند، اما آن‌قدرها هم که ما فکر می‌کنیم مختص سنین بالا نیست و حتی در موارد نادر ممکن است کودکان و نوزادان را نیز با مشکلاتی روبه‌رو کند. ابتلا به سکته مغزی در کودکان از عارضه‌های کمتر شایع مغز و اعصاب به‌شمار می‌رود، اما به دلیل اثری که در کیفیت زندگی کودک خواهد داشت، از جمله مواردی است که باید با دیدن علائم اولیه، به‌سرعت پیگیری شود.

سکته‌های مغزی به طور کلی در دو دسته تقسیم‌بندی می‌شوند؛ سکته‌هایی که به دنبال ایجاد لخته خون در عروق مغزی ایجاد می‌شود و سکته‌هایی که بر اثر پارگی و خونریزی رگ‌های مغزی رخ می‌دهد.  «از آنجا که سکته مغزی در کودکان رخدادی غیرشایع و تا حد زیادی نادر است، شناسایی نوع سکته مغزی می‌تواند به شناسایی علت اصلی وقوع سکته کمک کند.»

ردپای ناهنجاری‌های مادرزادی

 در تشریح علل سکته‌های مغزی خونریزی‌دهنده در کودکان «در مواردی که سکته مغزی به دنبال خونریزی از رگ‌های مغزی رخ داده باشد، معمولا علت اصلی، وجود ناهنجاری‌های شریانی-وریدی در ساختمان مغز است که می‌تواند منجر به پارگی رگ‌های مغزی شود. عمدتا این ناهنجاری‌ها مادرزادی هستند. همچنین ممکن است کودک اختلالی در فرآیند انعقاد خون داشته باشد که منجر به ایجاد خونریزی عروق مغزی شود. این اختلال معمولا به دنبال کمبود ویتامین‌هایی مانند ویتامینK یا برخی بیماری‌ها رخ می‌دهد.»

«اما علت شایع‌تر در سکته مغزی کودکان، سکته بر اثر ایجاد لخته‌های خونی در مغز است که عمده آنها ناشی از مشکلات قلبی مانند نارسایی و آریتمی‌ قلبی در کودکان است. علاوه‌ بر این برخی بیماری‌های متابولیک زمینه‌ای، بیماری‌های خونی مانند آنمی داسی‌شکل و دیگر بیماری‌هایی که کودک را مستعد به ایجاد لخته‌های خونی می‌کند، نیز می‌توانند در ایجاد سکته‌‌های مغزی کودکان نقش داشته باشد.» در کنار این عوامل که عمده گزارش‌های سکته مغزی کودکان را به خود اختصاص می‌دهند، گاهی بروز برخی عفونت‌های سیستم مغز و اعصاب نیز می‌تواند موجب شکل‌گیری لخته‌های خونی در عروق مغزی کودکان شود.

کودکان مستعد باید تحت‌نظر باشند

: «معمولا کودکانی که به بیماری‌های زمینه‌ای که خطر ابتلا به بروز سکته مغزی را افزایش می‌دهد، مبتلا هستند؛ داروهای مورد نیاز یا درمان‌های پیشگیرانه را دریافت می‌کنند و تحت نظارت پزشک خواهند بود. از سوی دیگر به خانواده این کودکان نیز آگاهی‌رسانی کافی درخصوص امکان بروز سکته مغزی و علائم آن داده می‌شود. اساسا سکته مغزی پدیده شایعی در میان کودکان نیست. در‌نتیجه صحبت‌های ما نباید منجر به ترس و نگرانی خانواده‌ها در رابطه با بروز چنین عارضه‌ای در کودکشان شود.»  درخصوص ارتباط سکته مغزی در کودکان و سبک زندگی «در کودکان برخلاف بزرگسالان عمدتا سبک زندگی و رژیم‌غذایی مورد استفاده، به‌جز مواردی که کودک به بیماری‌های متابولیکی مانند کلسترول بالای ارثی مبتلاست و باید از رژیم‌های غذایی خاصی پیروی کند، نقشی در بروز سکته ندارد.»

عوارض سکته مغزی قابل بازیابی است

 معمولا آسیب به نواحی کنترل حرکتی در مغز یکی از شایع‌ترین آسیب‌های حاصل از سکته مغزی در کودکان است که بسته به میزان آسیب می‌تواند منجر به احساس ضعف یا ناتوانی در حرکت اندام‌های بدن مانند دست، پا یا نیمی از بدن شود.

 «در درمان کودکانی که دچار عارضه سکته مغزی می‌شوند، براساس میزان آسیب از روش‌های غیرتهاجمی‌ مانند آنژیوگرافی عروق مغزی و در موارد شدیدتر جراحی باز برای ترمیم عروق خونی استفاده می‌شود که براساس میزان وسعت آسیب و ناحیه ایجاد آسیب عوارض سکته مغزی در کودکان متغیر خواهد بود. اما به‌طور کلی درصد بازیابی فعالیت‌های حرکتی با تمرینات توانبخشی در کودکان بسیار بالاتر از بزرگسالانی است که دچار سکته مغزی می‌شوند.

به‌ویژه در کودکان زیر سه سال مغز انعطاف‌پذیری کافی برای انتقال توانمندی به بخش دیگر را خواهد داشت و معمولا با عوارض دائمی کمتری مواجه می‌شویم.»

آیا سکته مغزی از عوارض کووید-۱۹ در کودکان به شمار می‌رود؟

 «در ماه‌های ابتدایی شیوع کووید-۱۹ که هنوز شناخت کافی از این بیماری و عوارض ناشی از آن وجود نداشت، با افزایش تعداد کودکان با علائم سکته مغزی خفیف بر اثر ایجاد لخته‌های خونی روبه‌رو شدیم که البته در آن زمان به دلیل این‌که هنوز تست‌های تشخیصی در کشور به وفور وجود نداشت، بسیاری از این بیماران به عنوان بیماران رسمی کووید-۱۹ ثبت نشده بودند. به‌تدریج از اوایل سال ۹۹ که دسترسی به تست‌های تشخیصی کووید-۱۹ افزایش یافت، این مشاهدات با بررسی تست کووید-۱۹ همراه شد و مشاهده کردیم مواردی از این کودکان که علائم سکته مغزی را نشان داده‌اند، مبتلا به کووید-۱۹ نیز هستند.»

«در حال حاضر با توجه به افزایش شناخت و تجربه تیم‌های پزشکی نسبت به شش ماه قبل در برخورد با بیماران کووید-۱۹، آشنایی بیشتری درخصوص علائم غیرتنفسی این بیماری به وجود آمده و روش‌های درمانی براساس نیاز بیمار زودتر به کار گرفته می‌شود. گرچه بروز مشکلاتی مانند ایجاد لخته‌های خونی هم در بزرگسالان و هم کودکان مشاهده شده است، باید توجه داشته باشیم این عارضه، مشکل چندان شایعی در میان کودکان مبتلا به کرونا نیست و شاید در هر صد کودک مبتلا به کرونا چهار یا پنج مورد با چنین عوارضی روبه‌رو شوند که درصد بالایی از این کودکان نیز معمولا آنهایی بوده‌اند که بیماری‌های زمینه‌ای مستعدکننده داشته‌اند.» «با توجه به احتمال کم بروز این عارضه، خانواده‌ها نباید به محض ابتلای فرزندشان به کووید-۱۹ نگران بروز سکته مغزی یا سایر آسیب‌های مغزی باشند. براساس گزارش‌هایی که تا این لحظه داشته‌ایم بیشترین علائم کرونا در کودکان مربوط به علائم گوارشی و پس از آن علائم تنفسی است. با وجود این اگر کودک علائمی مانند ضعف حرکتی به‌ویژه در یک سمت بدن یا تشنج داشت باید فورا به پزشک متخصص ارجاع داده شود تا احتمال آسیب عروق مغزی بررسی شود.»

تحریریه وب سایت

تب و تشنج در کودکان
درباره مغز چه سوالاتی دارید؟
درباره مغزمان بیشتر بدانیم
بپرسید
مغزمان را بیشتر بشناسیم

دیدگاه خود را بنویسید

ایمیل شما به دیگر کاربران نمایش داده نمی شود